Skip to main content
Duurzaamheid bij de Nobel

Duurzaamheid bij de Nobel

Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van de Nobel en zie je op veel manieren terug. Zo werken we met recyclebare hard plastic bekers en een bijbehorend retoursysteem, gebruiken we zonnepanelen en doen we nog veel meer. Op deze pagina lees je alles over duurzaamheid bij de Nobel.

RECYCLETOKENS

De Nobel wil graag 100% van de plastic bekers en flessen recyclen. Daar hebben we jouw hulp als bezoeker bij nodig! Daarom werken we vanaf maart 2023 met recycletokens. Hieronder leggen we graag uit hoe dat werkt.

 

recycletokens
HET RECYCLESYSTEEM:
  • Bij binnenkomst ontvang je als bezoeker een recycletoken, gemaakt van gerecyclede visnetten.
  • Wanneer je een drankje bestelt bij de bar, lever je jouw token in en krijg je hier één beker voor terug.
  • Bij volgende bestellingen lever je steeds jouw lege beker in voor een nieuwe.
  • Wanneer je naar huis gaat lever je jouw lege beker of token in bij de bar of een ander inzamelpunt. 
BEKER OF TOKEN KWIJT?

Heb je geen lege beker of token meer en wil je toch een nieuw drankje bestellen? Dan betaal je € 0,50 voor een nieuwe beker. Deze kun je vervolgens natuurlijk gewoon weer omruilen voor een nieuwe.

IK WIL NAAR HUIS, WAT DOE IK MET MIJN BEKER OF TOKEN?

Ga je naar huis? Lever dan je beker of recycletoken in bij de bar of bij het collectiepunt bij de uitgang. Op die manier kunnen de tokens weer op een ander evenement worden hergebruikt en worden de bekers gerecycled. 

WAT ALS IK MIJN BEKER ZAT BEN?

Je kan jouw beker op ieder moment inleveren voor een recycletoken bij de bar, die je dan later weer kan inruilen voor een beker.

Recycletokens signing

DUURZAAMHEID

De Nobel probeert zichzelf constant te verbeteren op het gebied van duurzaamheid. Hierdoor hebben we - naast de recycletokens - al veel stappen op duurzaamheidsgebied kunnen zetten.

ENERGIE

Een poppodium draaiende houden kost nogal wat energie. Binnen het podium kan je denken aan licht en geluid, airconditioning (800 mensen warmen de zaal snel op), en koeling voor de horeca. Wat doe je als poppodium dan om energie te besparen? Dat begint bij de Nobel door het pand zo efficiënt mogelijk te benutten. Zo staat de kachel zoveel mogelijk uit en wordt er volop gebruik gemaakt van slimme ledverlichting met bewegingssensoren. Zo staan de lichten in veel ruimtes dus alleen aan als er op dat moment ook echt iemand aanwezig is.

Het efficiënt benutten van het pand geldt niet alleen voor de binnenkant, ook de buitenkant wordt daarin meegenomen. Zo ligt het dak vol met zonnepanelen en hebben we de overgebleven ruimte op het dak ingezaaid met sedum. Dit groene dak heeft een aantal voordelen. Zo is het op de eerste plaats goed voor het milieu en de biodiversiteit. Daarnaast houdt het sedum de temperatuur op het dak relatief laag, waardoor de zonnepanelen die op het dak liggen een optimaal rendement kunnen halen.

AFVAL 

Binnen Nobel wordt al ons afval (voor zover mogelijk) gescheiden en verschillende afvalstromen worden opgehaald door Inzamelhelden en Renewi. Inzamelhelden haalt het afval op met elektrische bakfietsen. Dit scheelt weer CO2-uitstoot en beperkt het aantal voertuigbewegingen in de stad.

CATERING

Op het gebied van backstage catering (voor crew én artiesten) wordt er standaard gebruik gemaakt van vegetarische catering.

GEVELTUINTJES

Los van het groene dak zien we ook graag meer groen in het Leidse straatbeeld. Daarom hebben we geveltuintjes aangelegd langs ons pand. Deze geveltuintjes dragen (net als het groene dak) bij aan de biodiversiteit en zijn goed voor het milieu.